.

.

Αμπελουργία-Οινοποιία-Οινοπληροφορίες

Το Τρίκωμο (Ζάλοβο) Γρεβενών είναι ένα χωριό που έχει συνδέσει το όνομά του με οινοποιία καθώς οι Ζαλοβίτες πριν από αρκετά χρόνια άρχισαν να ασχολούνται με την αμπελουργία και την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου επαγγελματικά. Στις αρχές και ιδιαίτερα στα μέσα του 20ου αιώνα το χωριό μας είχε γίνει διάσημο για το κρασί του και ιδιαίτερα για το ξινόμαυρο, το οποίο έχει λάβει συνεχόμενα βραβεία διάκρισης από γευσιγνώστες. Οι Ζαλοβίτες αμπελουργοί μετέφεραν το κρασί τους σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, στο Μέτσοβο, σε περιοχές της Ηπείρου, στη Σαμαρίνα, στη Θεσσαλία ακόμη και στη Λαμία με τουλούμια (ασκοί). Τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί λιγοστεύουν, και οι νέοι που ασχολούνται επαγγελματικά με την αμπελουργία είναι ελάχιστοι. Το κρασί όμως διατηρεί την υπέροχη γεύση του και το δυναμικό άρωμα του, βασισμένο στην παράδοση που μετέφεραν οι παλιοί αμπελουργοί του Ζαλόβου. Ωστόσο το χωριό διατηρεί ανέπαφη τη φήμη του καλού κρασιού του καθώς η λαμπρή πορεία της αμπελουργίας του χωριού αναβιώνει κάθε χρόνο με την Γιορτή Κρασιού, έναν θεσμό, μια παράδοση που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια προς τιμή του Ζαλοβίτικου Κρασιού. Οι χάρτες των διαδρομών του κρασιού περιέχουν στη λίστα τους και το χωριό μας για την ιδιαίτερη ποικιλία του, το ξινόμαυρο, τιμή σε όλους τους Ζαλοβίτες που αγωνίστηκαν για να φτάσουν το τοπικό προϊόν τόσο ψηλά.
Οι σημερινοί παραγωγοί του χωριού μας : Ράπτης Γιάννης και Στέφανος, Παύλου Κώστας, Βέκιος Κώστας, Καράντζιος Στέργιος, Βλάμης Ηρακλής, Πούλιος Θεόδωρος, Ζτάλιος Τάκης, Τσιώτας Κώστας, Γιάκος Νικόλας, Βλάμης Τάκης, Βλαμίδης Τάκης, Κατσαρός Ηλίας, Γκαρέτσος Χρυσόστομος, Μητράκης Δημήτρης.

Παρακάτω ακολουθούν άρθρα σχετικά με την αμπελουργία και την οινοποιία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου